02.

Seitsemän chakran perinteinen järjestelmä

Ensimmäinen chakra (osa 2/3) Muladhara chakra eli juurichakra eli peruschakra

Muladhara chakra eli juurichakra eli peruschakra


Peruschakra on ihmisten selviytymiskeskus ja eloonjäämistä tukevat vaistot toimivat tämän chakran kautta. Kehon perustan tasapainotus on erittäin tärkeää jotta kykenemme suoriutumaan yleensäkin tästä elämä nimisestä olotilasta.


Vaikutus psyykkiseen tasoon

Tasapainoinen peruschakra auttaa päästämään irti tunteista johtuvista ongelmista (mm. peloista päästää irti asioista, tavaroista ja ihmisistä sekä ahdistuksen tunteista). Tasapaino tässä chakrassa saa aikaan turvallisen olon sekä sen että luotat tähän hetkeen ja tulevaisuuteen tunnet myös sen että olet maadoittunut. Epätasapaino peruschakrassa aiheuttaa mahdollisesti erilaisia psyykkisiä ongelmia ja stressiä ja tätä kautta epätasapaino saattaa myös vaikuttaa yleiseen fyysiseen hyvinvointiin.


Tukkeutumisen ja epätasapainon merkkejä


Kun peruschakra on tukossa ja epätasapainossa, se saa aikaan henkistä stressiä, joka tuo fyysiseen kehoon erilaisia ongelmia. Tämän chakran epätasapainon oireita ovat: Voimattomuuden tai masennuksen tunne. Ei voi aloittaa tekemistä vaikka haluaisi. Pysähtyneisyyden ja eristäytymisen tunne. Paniikkikohtaukset tai ahdistuneisuus. Ruoansulatushäiriöt. Terveysongelmat, kuten paksusuolen, virtsarakon ja alaselän ongelmat. Selittämättömiä kipuja kehossa. Lisääntymisongelmat. Unettomuus.


Testaa punaisen sietosi


Hyvin yleistetysti sanoen osa ihmisistä tarvitsee jatkuvasti punaista väriä vaikkapa vaatteissaan ja osalle voi sitä antaa käyttöön vain silloin tällöin. Ihminen joka ei luontaisesti käytä vahvaa punaista voi jopa saada joulunaikana raivon- tai vihanpuuskia, keho ja mieli voi stressaantua äärimmilleen tai verisuonet ja sydän voi oireilla oudoilla tavoilla. Ja joulunpunaisen aika on mitä ihaninta aikaa sinulle jos tarvitset punaista ympärillesi.

Vastavärit: punainen ja vihreä: Tuo ensin ympärillesi punaisen vastaväriä vihreää. Vihreä tasapainottaa ja hoitaa kehoa ja mieltä jos punaisen ylikiihottava energia on ollut liian vahva. Mm. kasvit sisällä ja ulkona antavat sinulle tasapainottavaa vihreää. Ja jos tarvitset punaista väriä elämässäsi ja sitä ei ole saatavilla riittävästi niin vihreä tasapainottaa tässäkin tapauksessa. Ja muista kuitenkin että älä liioittele näiden värien yhteiskäytössä esim: vaatteissa. Joulutonttu-nimityksestä on hankala päästä eroon myöhemmin.

Liian vähän punaista?
Mieti käytätkö punaisia värejä eri sävyinä vaatteissa, koruissa, asusteissa. Jos et käytä niin kokeile aluksi totutella tähän vahvaan väriin. Tuo kotiisi yksi punainen pieni väripilkku tai pieni esine. Nyt tarvitaan todella punaista väriä. Punainen kukka pöydälle, punainen avainlenksu käyttötavaraksi, punainen huulipuna huulille tai punainen käsipyyhe kylppäriin. Miltä tuntuu ensimmäisellä kerralla katsella vahvan punaista asiaa minkä olet hankkinut? Räjähtääkö väri esiin liian vahvana? Laimeneeko muut asiat sen ympärillä? Koetko että vaistomaisesti hätkähdät kun näet värin? Alkaako sinua huippaamaan tai etomaan? Tuntuuko kasvoilla tai keholla kuumotusta? Tällöin peruschakrasi ilmeisesti tarvitsee punaista lisää. Tuo joka kolmas päivä joku punainen asia lisää kotiin, näin sinä totut vahvaan energiaan. Etene maltillisesti punaisten esineiden ja vaatteiden kanssa (varsinkin alusvaatteiden). Kaikillehan punainen väri ei käy suurina pintoina tai vaatteena jota käytetään säännöllisesti. Tutki itseäsi ja tunnetilojasi ja päätä milloin punaista on riittävästi. Tällaiselle ihmiselle saattaa riittää muutama pieni punainen tavara päivittäisessä käytössä.

Liian paljon punaista?

Jos kotonasi ja vaatteissasi on punaista paljon kokeile poistaa kaikki paitsi yksi punainen tavara. Miltä tuntuu? Onko kaikki värittömän tuntuista? Eikö olo ole kotoisa? Tuntuuko siltä että olisit vieraassa asunnossa? Väsähdätkö, viluttaako, tylsistyttääkö? Ilmeisesti peruschakrasi on liian täynnä tätä väriä. Olet kuin alkoholisti joka vaatii lisää kiihoketta elämäänsä. Laita punaiset tavarat paikalleen. Ota käytöstä pois joka kolmas päivä joku punainen asia, näin sinä totut heikompaan, ei niin aistiärsykkeiseen, energiaan. Tutki itseäsi ja tunnetilojasi ja päätä milloin olet poistanut riittävästi punaista. Aloita poistaminen normaaleista käyttövaatteista.


Huom: Jos kivut ja terveysongelmat jatkuvat niin ottakaa yhteys lääkäriin. Blogi lähestyy terveydentilaa ja sen ongelmia henkisestä näkökulmasta. Näkemykset saattavat poiketa huomattavastikin länsimaisen lääketieteen tutkimus- ja hoito-ohjeista ja yleisistä käsityksistä.